| 4 perc olvasás

Tavaszi megújulás az étkezésben

Javában tart a nagyböjt időszaka, ami – vallási hovatartozástól függetlenül – remek alkalom arra, hogy egy kicsit jobban odafigyeljünk önmagunkra. A tavasz a megújulás ideje, ami remek alkalmat szolgáltat arra, hogy átalakítsuk – többek között – a táplálkozási szokásainkat.

A katolikus egyházban a 7. századtól kezdve hamvazószerdával kezdődik a nagyböjt időszaka, ami idén február 22-ére esett, és egészen húsvétvasárnapig, vagyis április 6-ig tart. Ha jobban utánaszámolunk, ez valójában 46 nap. Az egyházban ugyanis a vasárnap sosem volt böjti nap, hiszen akkor Jézus feltámadását ünneplik. Vagyis a hat vasárnap levonásával jön ki a 40 nap. Őseink még szigorúan vett böjtöt tartottak: voltak idők, amikor egész nagypéntekre némaságot fogadtak a keresztények, vagy késő délutánig, naplementéig egyáltalán nem ettek semmit.

 Akkoriban és most is úgy tartják: az ételről való lemondás lényege az, hogy amit az ember Istenért megvon magától, azt a lelke százszorosan visszanyeri. 

A tavasz beköszöntével gyakran nemcsak a természet éled újjá, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő, a napsütés és az egyre több friss zöldség és gyümölcs a boltok polcain sokunkat motivál arra, hogy változtassunk az életmódunkon. Az elhatározásnak azonban egy jó adag elhivatottsággal és kitartással kell párosulnia ahhoz, hogy ne csupán egy múlékony hóbort legyen.

Vásároljunk tudatosan!

A megfelelő táplálkozás a bevásárlás megtervezésénél kezdődik. Mindig úgy menjünk el vásárolni, hogy pontosan tudjuk, miből és mennyire van szükségünk. Sokan beleesnek abban a hibába, hogy a sorok között lézengve mindent beledobálnak a kosarukba, amit csak megkívánnak. Ennek eredményeként olyan alapanyagok is a konyhájukban kötnek ki, amelyeket csak azért fogyasztanak majd el, mert nem akarják kidobni. Ha azonban mindig megtervezzük az aznapi menüt, és nem éhesen megyünk a boltba, sokkal egyszerűbb lesz betartanunk az egészséges táplálkozás szabályait.

Főzzünk finomakat!

Ahogyan egészségtelen alapanyagokból is lehet rossz ételt főzni, ugyanúgy egészséges hozzávalókból is lehet nagyszerű fogásokat készíteni. Az egyes alapanyagokból készíthető ételek száma szinte végtelen, csak meg kell találnunk a nekünk legkedvesebb módokat. Időbe telhet, mire ezt kikísérletezzük, azonban megéri rászánni az időt, hiszen ezáltal az életmódváltásunk után is ugyanolyan jókat ehetünk majd, mint előtte.

 Amikor egészséges táplálkozásra váltunk, ne a lemondásokra koncentráljunk, hanem arra a rengeteg új és izgalmas alapanyagra, ételre és ízre, amelyet ennek köszönhetően megismerhetünk! 

Váltsunk fokozatosan!

Az egészséges táplálkozásra való áttérés sokkal egyszerűbb, ha fokozatosan, apránként változtatunk. Amikor ugyanis egyik napról a másikra elhagyjuk például a zsíros ételeket, a sót, a kristálycukrot, fennáll az esélye annak, hogy néhány napnál tovább nem bírjuk, és annyira hiányozni fognak ezek az ízek, hogy felhagyunk az egészséges életmóddal.

 A fokozatosság elvét követve lesz időnk hozzászokni egyes ételek hiányához és természetesen az új ízekhez és alapanyagokhoz is. 

Hétről hétre csökkentsük a teánkba vagy kávénkba tett cukor mennyiségét, iktassunk be heti egy húsmentes napot, és kezdjünk el barátkozni a barna rizzsel, a hajdinával, a kuszkusszal, a bulgurral, valamint a különféle zöldségekkel. Ilyen és ezekhez hasonló kezdő lépésekkel sokkal eredményesebb lehet a váltásunk.

Tavaszi alapanyagok

 A tavaszi fáradtságot leginkább az okozza, hogy túl későn vagy egyáltalán nem váltunk étrendet tavasszal. A téli testes, fűszeres, melegítő ételeket legkésőbb február végén érdemes egy sokkal könnyebben emészthető étrendre cserélni, melyek táplálják a testet, frissítenek és tisztítanak. 

A párolt zöld leveles zöldségek táplálják és tisztítják a vért, továbbá energiával töltik fel a testet. Emellett hűtik a felfelé törekvő hőséget is, ami a stresszes hétköznapjainkban különösen fontos. A spenót, mángold és termesztett társaik mellett érdemes a vadon termő zöld leveles zöldségeket, például a csalánt is integrálni az étrendünkbe, ami könnyen felismerhető és megtalálható mindenfelé. A csalán az egyik legerősebb vértonik és fantasztikusan tisztít. Készülhet belőle tea is, de legjobb, ha zöldségként fogyasztjuk.

Fontos, hogy rendszeresen együnk friss zöld salátaféléket, de ne magában, önálló ételként, hanem köretként főtt ételek mellé. A kizárólag nyers ételekből álló étrend ilyenkor tavasszal nagyon legyengíti az emésztőrendszert.

A csírák szerepe különösen fontos tavasszal, mert a zöldségekben szegény időszakban megfelelő megoldást nyújthatnak a hiányzó tápanyagok pótlására. A csírákban ugyanis koncentráltan és könnyen emészthető formában vannak jelen a testünk számára fontos tápanyagok és enzimek. A tél elmúltával felpezsdül az élet, így mi is egyre mozgékonyabbakká válunk. Ezt az energiával teli és tevékeny állapotot lehet támogatni a csírák fogyasztásával: a csírák vitalitása által a magunkban lévő vitalitást is táplálhatjuk. Az aromás zöldfűszereket is érdemes egész évben nagy becsben tartanunk a konyhában, mert segítik az emésztést.

A könnyű tavaszi étrend alapjai:

  • kevesebb a hús
  • kevésbé fűszeres ételek
  • sokkal több zöldség
  • sok friss zöldfűszer
  • sok zöld leveles zöldség párolva
  • kevés nyers, keserű salátaféle köretként
  • főtt gabonák és párolt zöldségek, levesek
  • csírák

Érdemes elhagyni: tejtermékek, cukor és édesség, készételek, tartósítószerek, chips, kolbász (nagyon sós), füstölt húsok, nutella, grillezett és olajban sült ételek stb.

A tavaszi étrendre való átállás mellett természetesen nem árt, ha többet mozgunk. Még ennél is jobb, ha a friss levegőn űzünk valamilyen sportot.

Források: borsonline.hu, napidoktor.hu, 5elemes.hu

Képek: pixabay

Legnépszerűbb cikkek