/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Fistockphoto-950368148-612x612.jpg)
A katolikus egyházban a 7. századtól kezdve hamvazószerdával kezdődik a nagyböjt időszaka, ami idén február 22-ére esett, és egészen húsvétvasárnapig, vagyis április 6-ig tart. Ha jobban utánaszámolunk, ez valójában 46 nap. Az egyházban ugyanis a vasárnap sosem volt böjti nap, hiszen akkor Jézus feltámadását ünneplik. Vagyis a hat vasárnap levonásával jön ki a 40 nap. Őseink még szigorúan vett böjtöt tartottak: voltak idők, amikor egész nagypéntekre némaságot fogadtak a keresztények, vagy késő délutánig, naplementéig egyáltalán nem ettek semmit.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Fnagyb%25C3%25B6jt.jpg)
A tavasz beköszöntével gyakran nemcsak a természet éled újjá, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő, a napsütés és az egyre több friss zöldség és gyümölcs a boltok polcain sokunkat motivál arra, hogy változtassunk az életmódunkon. Az elhatározásnak azonban egy jó adag elhivatottsággal és kitartással kell párosulnia ahhoz, hogy ne csupán egy múlékony hóbort legyen.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Fistockphoto-629353764-612x612.jpg)
Vásároljunk tudatosan!
A megfelelő táplálkozás a bevásárlás megtervezésénél kezdődik. Mindig úgy menjünk el vásárolni, hogy pontosan tudjuk, miből és mennyire van szükségünk. Sokan beleesnek abban a hibába, hogy a sorok között lézengve mindent beledobálnak a kosarukba, amit csak megkívánnak. Ennek eredményeként olyan alapanyagok is a konyhájukban kötnek ki, amelyeket csak azért fogyasztanak majd el, mert nem akarják kidobni. Ha azonban mindig megtervezzük az aznapi menüt, és nem éhesen megyünk a boltba, sokkal egyszerűbb lesz betartanunk az egészséges táplálkozás szabályait.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Fv%25C3%25A1s%25C3%25A1rl%25C3%25A1s.jpg)
Főzzünk finomakat!
Ahogyan egészségtelen alapanyagokból is lehet rossz ételt főzni, ugyanúgy egészséges hozzávalókból is lehet nagyszerű fogásokat készíteni. Az egyes alapanyagokból készíthető ételek száma szinte végtelen, csak meg kell találnunk a nekünk legkedvesebb módokat. Időbe telhet, mire ezt kikísérletezzük, azonban megéri rászánni az időt, hiszen ezáltal az életmódváltásunk után is ugyanolyan jókat ehetünk majd, mint előtte.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Ff%25C5%2591z%25C3%25A9s%2520legjobb.jpg)
Váltsunk fokozatosan!
Az egészséges táplálkozásra való áttérés sokkal egyszerűbb, ha fokozatosan, apránként változtatunk. Amikor ugyanis egyik napról a másikra elhagyjuk például a zsíros ételeket, a sót, a kristálycukrot, fennáll az esélye annak, hogy néhány napnál tovább nem bírjuk, és annyira hiányozni fognak ezek az ízek, hogy felhagyunk az egészséges életmóddal.
Hétről hétre csökkentsük a teánkba vagy kávénkba tett cukor mennyiségét, iktassunk be heti egy húsmentes napot, és kezdjünk el barátkozni a barna rizzsel, a hajdinával, a kuszkusszal, a bulgurral, valamint a különféle zöldségekkel. Ilyen és ezekhez hasonló kezdő lépésekkel sokkal eredményesebb lehet a váltásunk.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Ff%25C5%2591z%25C3%25A9s%25204.jpg)
Tavaszi alapanyagok
A párolt zöld leveles zöldségek táplálják és tisztítják a vért, továbbá energiával töltik fel a testet. Emellett hűtik a felfelé törekvő hőséget is, ami a stresszes hétköznapjainkban különösen fontos. A spenót, mángold és termesztett társaik mellett érdemes a vadon termő zöld leveles zöldségeket, például a csalánt is integrálni az étrendünkbe, ami könnyen felismerhető és megtalálható mindenfelé. A csalán az egyik legerősebb vértonik és fantasztikusan tisztít. Készülhet belőle tea is, de legjobb, ha zöldségként fogyasztjuk.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Fcsal%25C3%25A1n.jpg)
Fontos, hogy rendszeresen együnk friss zöld salátaféléket, de ne magában, önálló ételként, hanem köretként főtt ételek mellé. A kizárólag nyers ételekből álló étrend ilyenkor tavasszal nagyon legyengíti az emésztőrendszert.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Fsal%25C3%25A1ta.jpg)
A csírák szerepe különösen fontos tavasszal, mert a zöldségekben szegény időszakban megfelelő megoldást nyújthatnak a hiányzó tápanyagok pótlására. A csírákban ugyanis koncentráltan és könnyen emészthető formában vannak jelen a testünk számára fontos tápanyagok és enzimek. A tél elmúltával felpezsdül az élet, így mi is egyre mozgékonyabbakká válunk. Ezt az energiával teli és tevékeny állapotot lehet támogatni a csírák fogyasztásával: a csírák vitalitása által a magunkban lévő vitalitást is táplálhatjuk. Az aromás zöldfűszereket is érdemes egész évben nagy becsben tartanunk a konyhában, mert segítik az emésztést.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Fcs%25C3%25ADra.jpg)
A könnyű tavaszi étrend alapjai:
- kevesebb a hús
- kevésbé fűszeres ételek
- sokkal több zöldség
- sok friss zöldfűszer
- sok zöld leveles zöldség párolva
- kevés nyers, keserű salátaféle köretként
- főtt gabonák és párolt zöldségek, levesek
- csírák
Érdemes elhagyni: tejtermékek, cukor és édesség, készételek, tartósítószerek, chips, kolbász (nagyon sós), füstölt húsok, nutella, grillezett és olajban sült ételek stb.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Ff%25C5%2591z%25C3%25A9s%25205.jpg)
A tavaszi étrendre való átállás mellett természetesen nem árt, ha többet mozgunk. Még ennél is jobb, ha a friss levegőn űzünk valamilyen sportot.
Források: borsonline.hu, napidoktor.hu, 5elemes.hu
Képek: pixabay
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FTavaszi%2520meg%25C3%25BAjul%25C3%25A1s%2Fistockphoto-1363588189-612x612.jpg)