| 2021. február. 2. | 2 perc olvasás

Tovább szigorít Ausztria, az ingázóknak is regisztrálniuk kell a beutazáshoz

Csökkenti a kivételeket az osztrák kormány: az ingázóknak is regisztrálniuk kell a beutazáshoz és negatív antigén/PCR-tesztet kell bemutatniuk hetente.

A karanténba kerülő beutazóknak ki kell várniuk a 10 nap leteltét, már nem kérhetnek mentesítést öt nap után. 

Karl Nehammer belügyminiszter a hétfői tájékoztatást kiegészítve elmondta, csak óvatos nyitási lépések történnek, mert a vírusmutációk már jelen vannak az országban. Ezért egyes intézkedéseket szigorítanak a határon, valamint a szabálysértések büntetése tekintetében, illetve több ellenőrzést tartanak  például a síövezetekben.

A maszkviselés és a távolságtartás elmulasztásáért járó helyszíni bírság összegét 90 Euróra emelik. 

A síövezetekben a közelmúltban 100 feljelentés történt olyan szállóvendégek ellen, aki a szabályok ellenére szálltak meg valamelyik síterület közelében. De szigorúan ellenőrzik a maszkviselést és a távolságtartást is. 

2021. január 15. óta előzetesen regisztrálni kell a beutazáshoz. Az ingázokra is vonatkozó mostani módosítás részletei még nem ismertek.

Heinz Fassmann, oktatási miniszter tájékoztatása: 

"Újra kinyitjuk az iskolákat, de ezt nagy óvatossággal tesszük, mert nem szeretnénk 2-3 hét múlva újra bezárni. A népiskolák teljes jelenléti oktatással kezdenek, 5 tanítási nappal. A biztonság érdekében azonban hétfőnként és szerdánként az iskolákban teszteljük a diákokat.A középiskolákban osztott munkarendben folytatjuk a munkát, az érettségiző osztályok esetében az iskolavezetések további szabadságot élveznek. 

A tesztek mintáit az orr elülső részéből veszik, nem kellemetlen és fájdalommentes.A tesztek önkéntesek, ugyanakkor nem ülhetnek tesztelt és nem tesztelt iskolások egymás mellett az osztályban. Aki tehát nem tesztelteti magát, otthonról követheti a tanórákat, és házi feladatokat kap. 

A népiskolások az iskolákban arcmaszkot kell hordjanak, az órákon levehetik. A középiskolákban és a gimnáziumok alsó tagozatain az órán is kötelező az arcmaszk, a gimnáziumok, szakközépiskolák felső tagozatain pedig FFP2 szintű maszkot kötelező viselni az iskolában.

Az osztott munkarend célja a távolságtartás lehetővé tétele az osztálytermekben. Az osztályokat A és B csoportra osztják. Az A csoportok a hétfői teszt után hétfőn-kedden az iskolában tanulnak, a további napokban pedig otthon házi feladatokat végeznek. A B csoportok a szerdai teszt után szerdán és csütörtökön tanulnak az iskolákban. A péntek a teljes osztálynak távoktatási nap, a következő héten pedig megfordul a sorrend.

Legnépszerűbb cikkek