| 2 perc olvasás

Tudatos táplálkozással a vitaminhiány megelőzhető

A tél végére szervezetünk vitaminraktárai kiürülnek, de a hiánybetegségek többsége tudatos táplálkozással megelőzhető. A helytelen szokások, mint például az egyoldalú táplálkozás, a kóros diétázás, a káros szenvedélyek, vagy a téli időszakban gyakori betegségek is, elősegíthetik a vitaminhiány kialakulását. A vitaminhiány leggyakoribb tünetei a fáradtság, koncentrációzavar, gyötrő fejfájás, sápadt bőr, száraz haj és töredező körmök.

Bizonyos krónikus állapotoktól eltekintve, szervezetünk vitaminszükségletét a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással, egyéb étrendkiegészítők nélkül is fedezni tudjuk – hangsúlyozta Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusa.

A változatos étrend megtervezését segítő gyakorlati tanácsait is megosztotta:

„Ételkészítéskor arra kell törekedni, hogy minél többféle nyersanyagot, minél változatosabb konyhatechnológiával készítsünk el. A 3 főétkezést (reggeli, ebéd, vacsora) mindig tartsuk meg, emellett érdemes 2 kisétkezést is beiktatni. Egyik alkalommal fogyasszunk gyümölcsöket, anyagi és földrajzi lehetőségeink szerint vásároljunk a szezonálisan kapható fajtákból 3-4 félét is. Más-más színű gyümölcsök váltogatását javasoljuk, hogy a különböző vitaminokhoz egyenletesen jusson hozzá a szervezetünk.

Ugyanígy nagy hangsúlyt kell fektetni a zöldségfogyasztásra is. A 3 főétkezésnél a tányéron lévő ételmennyiség felét a zöldségek tegyék ki. Reggeli és vacsora mellé választhatunk a primőr zöldségek közül (paprika, paradicsom, uborka, retek, salátalevél, újhagyma stb.). Az ebédet pedig érdemes úgy megtervezni, hogy hetente legalább négyszer legyen zöldséges étel. Egy-két alkalommal fogyasszunk valamilyen főzeléket, egyszer válasszunk a száraz hüvelyesek közül és egyszer ehetjük a zöldségeket rakott vagy töltött formában is. A hét további 3 napján köretként fogyaszthatunk rizst vagy más gabonafélét, burgonyát, tésztát – tette hozzá a dietetikus.

Húsfélékből a szárnyasok mellett vöröshúsokat, halat, vadat is fogyasszunk bátran. A legfontosabb, hogy minél változatosabb módon készítsük el az ételeinket. A bő olajban sült, rántott fogások helyett válasszunk kímélőbb ételkészítési eljárásokat (pl. párolás, grillezés).

– sorolta Nagy Krisztina, majd hozzátette, hogy a vitaminok pótlása mellett nem feledkezhetünk meg az ásványi anyagok megfelelő beviteléről sem, hiszek ezek is elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

A nyomelemek megfelelő pótlásának kulcsa szintén a változatosságban rejlik. A reggelire és vacsorára fogyasztott kenyérfeltétek közül a húskészítmények mellett tojást, különféle zöldségkrémeket, tejtermékeket (körözöttet, kefírt, cottage cheese-t) is fogyasszunk. Ezek kiválóan segítik a kalcium és a fehérje pótlását, az izmok épülését.

Az olajos magvak rendszeres fogyasztása ugyancsak az ásványi anyagok pótlását segíti. Alapszabály, hogy mindig a natúr fajtákat válasszuk. A hazánkban népszerű dió, mák, és napraforgómag mellett nagyon jótékony hatásai vannak a kevésbé ismert típusoknak is (lenmag, kesudió, makadámdió). A brazil dióról például kevesen tudják, hogy magas a szeléntartalma. Ennek az ásványi anyagnak a rendszeres fogyasztása a régiónkban nagyon gyakori Hashimoto-pajzsmirigybetegség előrehaladását is lassítani tudja.

Az olajos magvak további előnye, hogy megfelelő arányban tartalmazzák a zsírban oldódó vitaminokat (D, E, K, A) és az ásványi anyagokat. Mivel magas a kalóriatartalmuk, elegendő pár szem fogyasztása is.

A titok tehát a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban rejlik, amit mindenki könnyedén elsajátíthat – összegezte az elhangzottak a szakember.

Legnépszerűbb cikkek