| 2021. június. 4. | 3 perc olvasás

Új kamaratermet alakítottak ki a fertőrákosi barlangszínházban

Az elmúlt időszakban a Fertő-táj világörökségi térség hat helyszíne újult meg a Széchenyi 2020 Program keretében. A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház turisztikai fejlesztéseit is magába foglalja, amelyeket a nemzeti összetartozás napján mutatták be a közönségnek.

Sikeresen lezárultak a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház területén megvalósuló turisztikai fejlesztések. A jelenlegi tanösvény és a kiállítási installáció tartalmi és interaktív fejlesztésén túl új élményelemekkel is bővült az attrakció turisztikai kínálata. A modern, többnyelvű eszközcsomag segítségével a látogatók élményszerűen járhatják be a kőfejtőt. – A célunk az volt ezzel a fejlesztéssel, hogy olyan turisztikai elemeket valósítsunk meg a kiállítótérben, hogy egy család, akár egy ide érkező turista - legyen akár belföldi, akár külföldi, akár helyi, jobban megismerje ezt az egyébként teljesen egyedi helyszínt - emelte ki Kárpáti Béla, Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.


fotó: Griechisch Tamás

A fejlesztés részeként elkészült továbbá egy interaktív film is, amelyben a látogató maga alakíthatja az események sorozatát, a szereplőkkel együtt barangolhatja be Sopron és környékének látnivalóit. - Ennek a lényege az, hogy kétpercenként változtathatja a cselekmény menetét a kedves néző, egy nagy ledfalon pedig nézheti az általa kiválasztott irányban haladó tévéjátékot a közönség – mondta el Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója - Ezen kívül rengeteg elektronikus applikációval bővült a kínálat. Az ide látogatók a bejáratnál eldönthetik, hogy egy vicces rádiójátékon vagy egy elmélyültebb, tudományos tájékoztatáson keresztül ismerkednek meg a kőfejtővel, mindezt 5 különböző idegen nyelven. 

A barlangszínházban egy új kamaratermet alakítottak ki a fejlesztésnek köszönhetően, melyet a térség neves zeneszerzőjéről és karmesteréről, Dohnányi Ernőről neveztek el. Az itt elhelyezett interaktív állomáson a látogatók belehallgathatnak hét kiemelkedő, a térséghez köthető zeneszerző műveibe, ízelítőt kapva az esti kulturális, zenei élményekhez.


fotó: Griechisch Tamás

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége "Grand Opening" akciójához kapcsolódva 2021. június 4-én a barlangszínház új termében a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. megrendezte első programját. A nemzeti összetartozás napján a mai Magyarország határain kívül született zeneszerzők (Dohnányi, Bartók és Liszt) művei csendültek fel. Az eseményen részt vett Sopron Megyei Jogú Város több önkormányzati képviselője is, illetve Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.
 - Azt gondolom, hogy ez a fejlesztés illeszkedik azokhoz a Fertő-partot átölelő élmény- és attrakcióelemekbe, amelyeket ez a 350 millió forintos projekt tartalmazott. Örömmel tölt el, hogy június 4-én, amikor minden magyarnak egymásba kell kapaszkodnia, az összetartozásunk emléknapján csendülnek fel itt először ezek a magyar művek – osztotta  meg gondolatait Barcza Attila. 


fotó: Griechisch Tamás

Az „Integrált termék- és szolgáltatásfejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben” című projekt célja az volt, hogy a Fertő-táj turisztikai attrakcióit bekapcsolja a térség idegenforgalmi vérkeringésébe. A megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően a térségbe látogatók figyelme a világörökségi helyszín kistelepüléseinek értékeire ráirányul.


A projekt további elemei:

A fertőszéplaki Széchényi-kastély - mint a térség egyik kiemelkedő értékkel bíró műemlék épülete - felújítása is fontos eleme a projektnek. A településképet meghatározó fertőszéplaki Templomdomb már egy kellemes pihenőparkkal is várja az ide érkezőket.
A fertőbozi Julien-völgy rendezvényhelyszín és pihenőpark fejlesztése keretében megtörtént a szabadtéri nézőtér modernizálása. Az új, vizesblokkal ellátott helyszín családbarát módon, a közösségi igényeket kiszolgálva adhat teret kulturális és zenei rendezvényeknek.
A nagycenki Remetekápolna a Széchenyi-örökség minél teljesebb bemutatása érdekében az egykori Remetekápolna helyétől nem messze, a jobb látogathatóság érdekében a szoborpark mellett épült újjá.
A sarródi családi pihenőpark fejlesztése a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot felfedező turistáknak kínál lehetőséget a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek