Vigyük ki a szobanövényeket a szabadba!
Mióta egyre több növény lett „háziasítva”, könnyen megfeledkezünk arról, hogy egykor a szabadban is boldogultak, és talán nem is jut...
Mióta egyre több növény lett „háziasítva”, könnyen megfeledkezünk arról, hogy egykor a szabadban is boldogultak, és talán nem is jut...
Míg korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, manapság könnyen beszerezhető, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon az...
Testünk több mint 60 százaléka víz, ezért a folyamatos hidratálás elengedhetetlen. A nagy hőségben könnyebben kiszáradunk, emiatt különösen...
Sokan azt hiszik, hogy fényvédőt használni csak tavasszal és nyáron fontos, amikor hétágra süt a nap. Pedig a napi fényvédelem az év...
A napszemüveg egy nagyon különleges kiegészítő, amely öltöztet. Az esztétikai szempontok mellett azonban fontos, hogy jó viselet legyen,...
A tavasz egyfajta újjászületés, egy új ciklus kezdete. A természetre hangolódva mi is ugyanígy megújulhatunk és életre kelhetünk, mégpedig...
Egyre többen figyelünk oda saját és környezetünk egészségére, viszont a könnyen és gyorsan tisztává varázsolható otthonról és ruhákról...
A tudatos vásárlás és fogyasztás nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem a környezetünket is védi. Néhány szempont szem előtt tartásával...
Február az utolsó téli hónap, a megújulás és tavaszvárás hónapja. Hagyományosan számos népszokás kapcsolódik hozzá.
Manapság egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem, melynek része az is, hogy megpróbáljuk csökkenteni a biológiai lábnyomunkat. Ennek egyik fontos eleme, hogy kevesebb hulladékot termelünk.
Bár a farsang világi ünnep, és ősi hagyományai egészen az ókorig nyúlnak vissza, mégis keresztény egyházi ünnepekkel van szoros összefüggésben. Nézzük, hogyan szórakoztak őseinknek ebben az időszakban!
Az elmúlt hét hideg napjai még azoknak a szervezetét is próbára tették, akik egyébként kedvelik a telet. A hirtelen jött lehűlés megviselheti a szervezetünket, de van néhány természetes módszer, ami segíthet könnyebben elviselnünk.
Az új esztendő elején lendületesen belevágunk az újévi fogadalmak megvalósításába, aztán szépen lassan elmúlik a kezdeti lelkesedés, sőt akár még kudarc is lehet a vége. Elérhetjük azonban, hogy az életmódváltás ne csak egy múló szeszély legyen.
Őseink szilveszteri és újévi szokásainak, hagyományainak célja az volt, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak. Talán nekünk is érdemes kipróbálnunk valamelyiket!
Évekkel ezelőtt a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül. Mindezekből mára kedves emlékek maradtak. A karácsony azonban sokaknak ma is a legmeghittebb ünnep, amikor felelevenítik a régi hagyományokat.
Az adventi és karácsonyi időszak legkedveltebb szobanövényét sokan csak egyetlen szezonra vásárolják, mert virágzásra bírni a következő évben nem egyszerű feladat.
A karácsony a legmeghittebb ünnepünk, melynek hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és bizonyos illatok is, amelyek igazán bensőségessé teszik a családi együttlétet.
A fűszerek nemcsak az ételeket és az italokat teszik ízletessé, hanem igazoltan jótékony hatást gyakorolnak az egészségünkre is. Összeállításunkban a boldog békeidők karácsonyait felidéző fűszerekről olvashatnak.
A gyömbért elsősorban kiváló gyomorerősítő, emésztést segítő hatása miatt kedvelik, de rendszeres fogyasztása ellenállóbbá teszi a szervezetet a kórokozókkal szemben, elűzi a fájdalmat, és a rosszullétet is enyhíti. Kiváló hatással van a megfázásra, torokfájásra is.
Az őszi-téli hónapokban sokan küzdenek megfázással. Ilyenkor minél korábban szeretnénk újra talpra állni, ennek érdekében pedig természetes gyógymódokkal is kiegészíthetjük a pihenést.
November 11-e Szent Márton napja, melyhez különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány. Ráadásul a 40-napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap ez, amikor a jóízű és bőséges falatozás, vigasság még megengedett.
A népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, emellett tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemcsak a dió termését, hanem a levelét is felhasználhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt.
November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Ezen a két napon mindazokra emlékezünk, akiket szerettünk, akiknek köszönhetően azokká váltunk, akik most vagyunk.
A birsalma kevesek kedvence, pedig ízletes desszert készíthető belőle, isteni megsütve, lekvárként, és ráadásul még számos jótékony hatással is rendelkezik. Nézzük meg, miért érdemes fogyasztanunk!
Amikor eltesszük a nyári szandált, és előkerülnek a zárt lábbelik, azt hisszük, most már kevesebbet kell foglalkoznunk a lábunkkal, hiszen úgysem látja senki. Az igazság azonban az, hogy a láb alaposabb gondozásra szorul télen, mint nyáron.
Megérkeztek a hűvösebb napok, és a nyirkos reggeleken talán úgy tűnhet, végéhez értek a kertészkedős napok. Valójában azonban októberben is számos fontos kerti feladat vár ránk, ha a következő évben is pompás udvart és gazdag termést szeretnénk.
A tökfélék családja rendkívül színes és változatos. Különleges "egyéniség" valamennyi fajta. Közéjük tartozik az étkezési tök is, amely igen fontos szerepet tölt be a magyar konyhaművészetben.
A füge az egyik legegészségesebb gyümölcs. A meleg, napos, védett helyeken, ahol elegendő tápanyaghoz és vízhez jut, az ország egész területén megél, ezért érdemes a szaporításával is foglalkoznunk.
Ha tavasszal virágzó növényeket szeretnénk ültetni a kertünkbe, jobb, ha már szeptember közepén beszerezzük azokat, mert egy héttel később már nem találunk olyan széles választékot belőlük az üzletekben.
A szőlő mint szupergyümölcs egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól rengeteget hallani, ám az kevésbé ismert, hogy a magjából készült olaj is kívül-belül csodákat képes tenni a szervezetünkkel.
Az iskolakezdéssel járó feszültség nem egyszer komolyan megviseli a gyerekeket, és persze a szülőket is. Ám néhány egyszerű tanácsot megfogadva könnyen átlendülhetünk a becsengetéssel járó krízisen.
A paprika egész évben kapható, azonban a legtöbb belőle és a legfinomabbak nyáron szerezhetőek be. Ráadásul a C-vitamin- és a karotinoid-tartalma is növekszik, amikor a paprika megérik.
A legősibb tartósítási eljárással, az aszalással az élelmiszerek értékes tápanyagtartalma megőrizhető. Bár kevésbé közismert, a gyümölcsökön kívül a zöldségek, a zöldfűszerek, a húsok, valamint a gomba is kitűnően aszalhatóak.
A paradicsomnak megannyi fajtája létezik, azonban az mindegyikben közös, hogy egészséges, és számtalan formában felhasználható.
A múlt héten már részleteztük, hogy a sárgabarack fogyasztása milyen előnyökkel jár. Az őszibarack sem kevésbé egészséges, szinte nincs olyan szervünk, amelynek ne tenne jót.
Sokunk örömére javában tart a barackszezon. Ha rendszeresen eszünk az ízletes gyümölcsből, azzal nemcsak az ízlelőbimbóinknak, hanem az egészségünknek is jót teszünk. Nézzük meg először azt, hogy a sárgabarack milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik!
A nyár és a hőség sokáig váratott magára, majd teljes intenzitással tört be, és alaposan megizzasztott bennünket. Felmerül a kérdés, hogy – ha egyáltalán van étvágyunk – mit együnk a forróságban.
Szinte mindenki ismeri az érzést, amikor a strandról hazajövet élesen kirajzolódik a fürdőruhájának a pántja; a bőre vörös és forró, szinte ég a napsütötte felületeken. A napégést jobb elkerülni, de mit tegyünk, ha az óvatosság ellenére mégis bekövetkezik?
Egész évben arra várunk, hogy végre itt legyen a nyár, és a strandon sütkérezhessünk. A bőrünket felforrósító nap azonban a kellemes érzet és a jótékony hatások mellett veszélyeket is rejt. Ám ha ismerjük a helyes fényvédelem titkait, megkímélhetjük magunkat a káros következményektől.