/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520%25C3%25A1prilis%2FR%25C3%25A9ka%2FEcet%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3%25202.jpg)
Az ecet története
Nem lehet pontosan meghatározni azt a véletlent, amikor az emberiség felfedezte az ecetet, de vannak az ókori Mezopotámiához köthető adatok, melyek ecethez hasonló folyadékot említenek. Az ecet egyidős az emberi civilizációval már hozzávetőlegesen Krisztus előtt 5000-ben ismerték, nagyra becsülték, és az élet számos területén felhasználták. Az Ó- és Újtestamentumban is olvashatunk arról, hogy az ecetet frissítőitalokhoz használták, és gyógyhatása miatt alkalmazták.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520%25C3%25A1prilis%2FR%25C3%25A9ka%2FEcet%2Fbalzsam.jpg)
Konyhai alapanyagként is régre nyúlik vissza az ecet alkalmazása, az időszámításunk utáni 1. században Apicius római mesterszakács, szakácskönyv-író különféle receptekben említi meg az ecetet mint a tartósítás, pácolás és a savanyítás fontos hozzávalóját. Az ecet jelentős szerepet játszott a magyar ember táplálkozásában is, hazánkban már a honfoglalás idején ismerték a borecetet. Eleink erősen fűszerezték ételeiket, előkelő helyet foglalt el az ételkészítésben és a tartósításban is az ecet.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520%25C3%25A1prilis%2FR%25C3%25A9ka%2FEcet%2Fbor.jpg)
Pozitív hatásai
Csökkenti a vércukorszintet
Az ecet vércukorszintre gyakorolt hatása talán a leginkább kutatott terület: mind több tanulmányban vizsgálják az ecet lehetséges jótékony szerepét 2-es típusú diabétesz esetén. Ígéretes vizsgálati eredmények szerint 2 teáskanál almaecet (10 g) elfogyasztása összetett szénhidrátot tartalmazó étkezés közben csökkenti a postprandiális (étkezést követő) vércukorszintet. Magas glikémiás indexű ételek (például fehér lisztből készült pékáruk és tésztafélék, burgonya, fehér rizs) fogyasztása esetén 1-2 teáskanál ecet hozzáadása 25-35 százalékkal csökkentheti a postprandiális vércukorszintet. A kedvező hatást azzal magyarázzák, hogy
Továbbá módosíthatja a glikolízist (cukrok lebontása) és a hepatikus glikoneogenezist (májban történő cukorszintézis), ezáltal pedig elkerülhető a "hajnali jelenség": a vércukorszint kora reggeli órákban való megemelkedése.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520%25C3%25A1prilis%2FR%25C3%25A9ka%2FEcet%2Fistockphoto-1083286860-612x612.jpg)
Reményteli szív-érrendszeri kutatások
Heti legalább 5-6 vagy annál több alkalommal fogyasztott olaj és ecet alapú saláta dresszing csökkentette az iszkémiás szívbetegség rizikóját. Egy másik kutatásban 8 héten keresztül fogyasztott 30 ml 4 százalékos almaecet (két részre elosztva, reggel és délután) jelentősen csökkentette az össz-, az LDL-koleszterin- és a trigliceridszintet. Kutatások előrevetítik az almaecet fogyasztását mint lehetséges egyszerű és költséghatékony természetes kiegészítő kezelési módját a hyperlipidaemiának.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520%25C3%25A1prilis%2FR%25C3%25A9ka%2FEcet%2Fsal%25C3%25A1ta.jpg)
Tumorellenes hatás
Rákellenes hatást tulajdonítanak a hagyományos japán rizsecetnek (Kurosu). Különböző tumorsejtek (vastagbél-, tüdő-, mell-, húgyhólyag- és prosztata-daganatos sejtek) szaporodására kifejtett hatását vizsgálták, és arra az eredményre jutottak, hogy a Kurosu rizsecet gátolja a humán rákos sejtek szaporodását. Antikarcinogén hatását elsősorban magas antioxidáns tartalmának tulajdonítják, ami meghaladja az alma- és a borecet antioxidáns aktivitását.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520%25C3%25A1prilis%2FR%25C3%25A9ka%2FEcet%2Frizs.jpg)
Egy másik japán ecetfajtával, a cukornádecettel (Kibizu) végzett vizsgálat azt találta, hogy gátolja a humán leukémiás daganatsejtek növekedését erős gyökfogó kapacitásának köszönhetően.
Jó barátunk a fogyókúrában
A jóllakottság érzésének növelésében a legtöbb természetes ecetfajtában megtalálható ecetsav játszhat szerepet, amely lassítja a gyomorürülést, így késleltetve a szénhidrátok felszívódását, ezáltal pedig a vércukorszint is kevésbé emelkedik az étkezést követően.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520%25C3%25A1prilis%2FR%25C3%25A9ka%2FEcet%2Fistockphoto-875363746-612x612.jpg)
Érdekességek az ecetről:
- A rómaiak „posca”-ja vízzel kevert ecetet mint frissítő italt jelentett, és az ecet eredetileg a rossz tárolás miatt megecetesedett borból származott.
- A Bécsi-kódexben (1436–39) áll egy ilyen mondat: „Egyél kenyeret és márcsad ecetbe”. Angliában olyan jól jövedelmezett az ecetkészítés és -kereskedés, hogy 1673-ban ecetadót vezettek be.
- Pasteurnek köszönhetően a 19. századtól kezdve öltött ipari méreteket az ecetgyártás.
- Forgalomban vannak 50-100 éves “óbalzsamecetek” is, melyek valódi gasztronómiai kuriózumok, áruk elérheti a több százezer forintot is.
- Találkozhatunk igazi kézműves ecetkülönlegességekkel is, előfordulnak zöldségekből (spárga, uborka, paradicsom) készült termékek is.
- 2021-ben megnyílt hazánk első ecetmúzeuma.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520%25C3%25A1prilis%2FR%25C3%25A9ka%2FEcet%2Fistockphoto-1436740818-612x612.jpg)
Források: hazipatika.com, webbeteg.hu
Képek forrása: pixabay
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520%25C3%25A1prilis%2FR%25C3%25A9ka%2FEcet%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3%25203.jpg)