| 2023. április. 23. | 3 perc olvasás

Az ecet az egészségmegőrzésben is segíthet

Az ecet nemcsak az ételek ízesítésénél vagy a takarításnál tehet jó szolgálatot, hanem egyre több bizonyíték támasztja alá egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait is, továbbá hogy hatékony kiegészítő kezelés része lehet különböző betegségek esetében.

Az ecet története

Nem lehet pontosan meghatározni azt a véletlent, amikor az emberiség felfedezte az ecetet, de vannak az ókori Mezopotámiához köthető adatok, melyek ecethez hasonló folyadékot említenek. Az ecet egyidős az emberi civilizációval már hozzávetőlegesen Krisztus előtt 5000-ben ismerték, nagyra becsülték, és az élet számos területén felhasználták. Az Ó- és Újtestamentumban is olvashatunk arról, hogy az ecetet frissítőitalokhoz használták, és gyógyhatása miatt alkalmazták.

 Hippokratész, a híres görög orvos számos munkájában és könyvében ír az ecetről. Mézzel kevert almaecetet javasolt légúti bajokra, sebek gyógyítására használta, valamint a lepra legjobb ellenszerének tartotta. 

Konyhai alapanyagként is régre nyúlik vissza az ecet alkalmazása, az időszámításunk utáni 1. században Apicius római mesterszakács, szakácskönyv-író különféle receptekben említi meg az ecetet mint a tartósítás, pácolás és a savanyítás fontos hozzávalóját. Az ecet jelentős szerepet játszott a magyar ember táplálkozásában is, hazánkban már a honfoglalás idején ismerték a borecetet. Eleink erősen fűszerezték ételeiket, előkelő helyet foglalt el az ételkészítésben és a tartósításban is az ecet.

Pozitív hatásai

Csökkenti a vércukorszintet

Az ecet vércukorszintre gyakorolt hatása talán a leginkább kutatott terület: mind több tanulmányban vizsgálják az ecet lehetséges jótékony szerepét 2-es típusú diabétesz esetén. Ígéretes vizsgálati eredmények szerint 2 teáskanál almaecet (10 g) elfogyasztása összetett szénhidrátot tartalmazó étkezés közben csökkenti a postprandiális (étkezést követő) vércukorszintet. Magas glikémiás indexű ételek (például fehér lisztből készült pékáruk és tésztafélék, burgonya, fehér rizs) fogyasztása esetén 1-2 teáskanál ecet hozzáadása 25-35 százalékkal csökkentheti a postprandiális vércukorszintet. A kedvező hatást azzal magyarázzák, hogy  

 az ecetben található egyik fő összetevő, az ecetsav gátolhatja a cukorbontó enzimek működését, elősegítheti az izmok glükózfelvételét, valamint lassíthatja a gyomor ürülését.  

Továbbá módosíthatja a glikolízist (cukrok lebontása) és a hepatikus glikoneogenezist (májban történő cukorszintézis), ezáltal pedig elkerülhető a "hajnali jelenség": a vércukorszint kora reggeli órákban való megemelkedése.

Reményteli szív-érrendszeri kutatások

Heti legalább 5-6 vagy annál több alkalommal fogyasztott olaj és ecet alapú saláta dresszing csökkentette az iszkémiás szívbetegség rizikóját. Egy másik kutatásban 8 héten keresztül fogyasztott 30 ml 4 százalékos almaecet (két részre elosztva, reggel és délután) jelentősen csökkentette az össz-, az LDL-koleszterin- és a trigliceridszintet. Kutatások előrevetítik az almaecet fogyasztását mint lehetséges egyszerű és költséghatékony természetes kiegészítő kezelési módját a hyperlipidaemiának.

Tumorellenes hatás

Rákellenes hatást tulajdonítanak a hagyományos japán rizsecetnek (Kurosu). Különböző tumorsejtek (vastagbél-, tüdő-, mell-, húgyhólyag- és prosztata-daganatos sejtek) szaporodására kifejtett hatását vizsgálták, és arra az eredményre jutottak, hogy a Kurosu rizsecet gátolja a humán rákos sejtek szaporodását. Antikarcinogén hatását elsősorban magas antioxidáns tartalmának tulajdonítják, ami meghaladja az alma- és a borecet antioxidáns aktivitását.

Egy másik japán ecetfajtával, a cukornádecettel (Kibizu) végzett vizsgálat azt találta, hogy gátolja a humán leukémiás daganatsejtek növekedését erős gyökfogó kapacitásának köszönhetően.

Jó barátunk a fogyókúrában

 Újabb vizsgálatok során kiderült, hogy az étkezéssel fogyasztott ecet (1-2 teáskanál alma- vagy borecet) által az evést követő telítettségérzet a kétszeresére nő, ezáltal csökken az ételek utáni sóvárgás, így a következő 2-4 órában alacsonyabb energiabevitel jellemző, ami hozzásegít a fogyáshoz. 

A jóllakottság érzésének növelésében a legtöbb természetes ecetfajtában megtalálható ecetsav játszhat szerepet, amely lassítja a gyomorürülést, így késleltetve a szénhidrátok felszívódását, ezáltal pedig a vércukorszint is kevésbé emelkedik az étkezést követően.

Érdekességek az ecetről:

  • A rómaiak „posca”-ja vízzel kevert ecetet mint frissítő italt jelentett, és az ecet eredetileg a rossz tárolás miatt megecetesedett borból származott.
  • A Bécsi-kódexben (1436–39) áll egy ilyen mondat: „Egyél kenyeret és márcsad ecetbe”. Angliában olyan jól jövedelmezett az ecetkészítés és -kereskedés, hogy 1673-ban ecetadót vezettek be.
  • Pasteurnek köszönhetően a 19. századtól kezdve öltött ipari méreteket az ecetgyártás.
  • Forgalomban vannak 50-100 éves “óbalzsamecetek” is, melyek valódi gasztronómiai kuriózumok, áruk elérheti a több százezer forintot is.
  • Találkozhatunk igazi kézműves ecetkülönlegességekkel is, előfordulnak zöldségekből (spárga, uborka, paradicsom) készült termékek is.
  • 2021-ben megnyílt hazánk első ecetmúzeuma.

Források: hazipatika.com, webbeteg.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek