Barnuljunk egészséges táplálkozással!

Bár sok érv szól a napozás mellőzése mellett, ha megfelelő időben és mértékkel végezzünk, nem veszélyeztetjük vele az egészségünket. Lehet, hogy meglepő, de bizonyos ételek fogyasztásával is hozzájárulhatunk a szép barna bőr eléréséhez és megőrzéséhez.

Táplálkozásunkkal is befolyásolhatjuk bőrünk egészségét: a szép bőr érdekében ajánlott a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Sütkérezés előtt jó választás lehet a zöld tea is, mivel antioxidánstartalma segít megelőzni a leégést és gyorsítja a barnulást. Az étcsokoládé pedig semlegesíti a napfény hatására felszabaduló, bőrünket károsító szabad gyököket.

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, és nemcsak napozás közben hat, hanem már önmagában is barnít egy kicsit. A benne lévő sárgás-barnás festékanyag ugyanis lerakódik a bőrben, így elfogyasztása után azonnal megváltozik a bőr pigmentációja. A legismertebb béta-karotin-forrás a sárgarépa, de a legtöbb sárga és piros, valamint színes zöldségben és gyümölcsben is megtalálhatjuk, így például a sárgadinnyében, a spenótban, a mangóban, valamint az őszibarackban és a sárgabarackban.

A sárgarépa túlzott fogyasztásától akár még narancssárgás árnyalatúvá is válhat a bőrünk. Ha nyaralni megyünk, előtte néhány nappal rágcsáljunk el napi három-négy szálat nyersen, de főzve, párolva vagy ropogtatva egész nyáron is része lehet az étrendünknek, ha tartós barnaságot szeretnénk. A répa egyébként erős salaktalanító is.

Az édesburgonya egy másik kiváló karotinoidforrás. Ráadásul még jó adag melanintermelődést serkentő A-vitamint is tartalmaz, ami ugyancsak barnítja a bőrünket. A napi A-vitamin-szükségletünk 15 százalékát fedezi egy darab sárgabarack, aminek szintén magas a béta-karotin-tartalma. Mivel nyár végéig, ősz elejéig lehet kapni, segíthet abban is, hogy a megszerzett barnaság tartós maradjon. A sárgabarack egyébként az egyik legerősebb vízhajtó, méregtelenítő nyári gyümölcs, ami remek kiegészítője lehet egy könnyű fogyókúrának is. Fogyaszthatjuk nyersen, önmagában, de egy picit karamellizálva vagy párolva pikáns kísérője lehet a különféle sült húsoknak is.

A nyári szezonban frissen nem nagyon lehet kapni sütőtököt, ami szintúgy hatalmas dózisban tartalmazza a béta-karotint, ráadásul igazán édes finomság. A lédús sütőtököt bűntudat nélkül ehetjük, hiszen nagyon könnyen emészthető, energiatartalma alacsony, viszont rendkívül gazdag B- C- és E-vitaminban is. Arról nem is beszélve, hogy salaktalanító hatásának köszönhetően segíthet helyrebillenteni az emésztésünket is.

A bőrvédő vitaminok közül a legfontosabbak az A-vitamin, ami óvja a szövetek épségét és az E-vitamin, ami az egyik legjobb antioxidáns, így véd a napsugárzás okozta bőröregedéstől. A-vitamint bőségesen találunk a tejtermékekben és a tengeri halakban, a májban, a tojásfehérjében, a sárgarépában, a parajban, a brokkoliban, a sárga- és őszibarackban; E-vitamint pedig a különböző csírákban, a zöld színű növényekben, a hidegen sajtolt növényi olajokban, az avokádóban és a diófélékben.

A cink alapvetően a faggyúmirigyek normális működését segíti elő. Az A-vitaminnal együtt fokozza a kollagén és az elasztin képződését. Az osztriga, a sertéshús, a pulykahús és a joghurt remek cinkforrás.

A riboflavin (B2 vitamin) is fontos összetevője a legtöbb barnulást gyorsító készítménynek, mivel ez a másik leghatékonyabbnak tartott melanin előállításában résztvevő anyag. Minél több melanint állít elő a szervezetünk, annál barnább lesz a bőrünk. Egy marék mandula fedezi a napi ajánlott riboflainbevitel csaknem 60 százalékát, emellett gazdag E-vitaminban is. Ugyancsak remek riboflavinforrások a szárított fűszerek és a gyógynövények, például a szárított erőspaprika és a koriander.

A likopin nevű tápanyag elsősorban az UV-sugárzás ellen véd, emellett rendkívül erős antioxidáns hatású, így megóv a napégéstől is. Az ózonréteg elvékonyodásával egyre kevesebb a bőr likopintartalma, így érdemes folyamatosan pótolnunk. A paradicsom, a grapefruit, a vérnarancs, a pirospaprika és a csipkebogyó dúskál likopinban, így fogyasszunk ezekből minél többet!

Ha egyenletes dózisban szeretnénk magunkhoz venni a barnuláshoz szükséges tápanyagokat és vitaminokat, akkor szedhetünk kifejezetten erre a célra szánt étrendkiegészítőket is. Segítségükkel biztosíthatjuk a bőrünk védelmét és a fokozatos, mégis gyors barnulást.

Ha a barna bőr elérése a célunk, a citrusokkal csínján kell bánnunk, mert lassítják a „belső” barnulást magas C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Érdemes kerülnünk ilyenkor a petrezselyem, a turbolya vagy a kerti zsázsa fogyasztását is.

Fontos odafigyelnünk arra is, hogy mindig hidratált legyen a szervezetünk, mivel a száraz, dehidratált bőr lassan barnul. Az olyan ételek és italok, amelyek dehidratálják a testet, mind lassítják a barnulási folyamatot. Ilyen például a kávé és az alkohol.

Forrás: hazipatika.com, bien.hu, peakshop.hu, vizmegoldas.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek