| 2021. január. 20. | 3 perc olvasás

Látványosan halad az M85-ös alagútfejtése, galéria és videó a munkálatokról -FRISSÍTVE TOVÁBBI TECHNIKAI RÉSZLETEKKEL

Bányászati technológiával dolgoznak a szakemberek 24 órás munkavégzés mellett, az alagútépítés előrehaladását a legkorszerűbb geodéziai műszerekkel monitorozzák. Ez az első olyan 2x2 sávos alagút, amelyet teljes egészében magyar szakemberek, tervezők, cégek építenek hazánkban a lehető legmodernebb technológia alkalmazásával.

Az elsődleges szerkezet kivitelezése az alagút megáldását követően megkezdődött és folyamatos, 24 órás munkavégzés mellett zajlik. Egy járat kialakítása előre láthatólag 1 évig fog tartani. Először a bal oldali, majd jobb oldali járatot alakítják ki. Mindkét járatban az áttörés a tervek szerint 1 – 1 évet fog igénybe venni. A bányászati munkákat az alagút szigetelése és belső vasbeton szerkezetének megépítése követi majd. A kormányzati támogatással, a Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházást a kivitelező saját erőforrásokkal építi meg és időnként betekintést is enged majd a munkálatokba, ugyanis a helyszínen kialakított konténeriroda felső szintjén egy alagútépítést bemutató látogatóközpont is működik majd.


fotó: Griechisch Tamás

A munkálatok igen látványosan zajlanak a nap 24 órájában, melyről Farkas Ciprián polgármester is beszámolt közösségi oldalán:

Az alagút megépítése azért is kulcsfontosságú, mert az M85-ös gyorsforgalmi út ezen szakaszával lényegében egy olyan körgyűrű épül ki a város köré, amely nagymértékben csökkenti majd a városon áthaladó autós- és teherforgalmat, növelve ezzel a soproni polgárok komfortérzetét.

Mint az ismeretes, december 16-án lett átadva az út Csornától Sopronig tartó szakasza, amely tisztán kormányzati forrásból valósult meg. A gyorsforgalmi úttal a soproniak és a térségben élők több évtizedes vágya valósult meg, hiszen becsatlakoztunk az országos autópályahálózatba, ami egyfelől biztonságosabbá és kényelmesebbé tette a Budapest irányába tartó közlekedést, valamint nagyban hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez is a jövőben.

A NIF Zrt. tájékoztatása:

Az alagútfejtésre a munkakezdési engedély 2020. november 23-én került kiadásra. A déli alagútnál (bal oldali járat) 2020. december 18-ig - a kivitelezési munka téli leállásáig – elkészült a fejtés az alagút keresztmetszetének felső részében 11 méter hosszon. Ezen a szakaszon felállították az alagút oldalfalát támasztó támíveket és megtörtént a lőttbetonos biztosítás. A 9. számú támívig elvégezték a fejtést a keresztmetszet középső szintjében (mag) is, valamint az oldalfal biztosítását összezárták az alagútjárat alsó részében. A tervek szerinti kialakítással megtörtént a homlokbiztosítás is (az alagút előtti földtömeg biztosítása). Beépítésre került a 2. sor csőernyő (az alagút tetejébe fúrt acélcső sor, mely biztosítja, hogy fejtés közben felülről ne hulljon, ne szakadjon be a talaj), valamint megkezdődött a 3. sor csőernyő befúrása és habarccsal történő injektálása (ezzel növelik a befúrt acélcsövek merevségét.)

Az északi alagútnál (jobb oldali járat) a bejáratot előkészítették a fejtés megkezdéséhez, elkészült a bányászati portál és elkészült a leálláshoz szükséges homlokbiztosítás (az alagút előtti, azaz a kifejtésre kerülő földtömeg biztosítása), valamint az alagút előtti térbeton zsaluzása, vasszerelése, betonozása.

A karácsonyi leállás alatt a munkaterületen ügyeleti szolgálat volt napi 3 bejárással és folyamatos monitoring méréssel. Az alagútépítési munkálatok az ütemezés szerint 2021. január 4-től folytatódtak. 2020. december hónapban folytatódott a hossz- és keresztcsatorna építés a főpálya jobb és bal oldalán a 89+000 – 89+600 km szelvények között.

Az Észak-nyugati elkerülőn folytatódott a szintbeni vasúti átjáró építés, fénysorompó és sárrázó kiépítéssel, megkezdődött a próbaüzem.

További friss képeket az alagútfejtésről galériánkban nézhet:

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek