| 2025. szeptember. 28. | 3 perc olvasás

Hogyan pótoljuk a vitaminokat ősszel?

Az egyre hűvösebb időjárás és a szezonális vírusok miatt ősszel rendszerint nő a megbetegedések száma, amelyek ellen érdemes az immunrendszert a lehető legjobban felkészíteni.

A nagyobb hőingadozás, a nyirkosabbá váló időjárás, a viharos szél erősen próbára teheti a szervezetünket. A kezünk kivörösödik, egymást követhetik a meg- és felfázások, ráadásul a szezonális vírusok is fokozott támadásba kezdenek. Immunrendszerünk erősítése ilyenkor elengedhetetlenül fontos, azonban nem mindegy, hogy ehhez milyen vitaminokból mennyit és milyen formában fogyasztunk.

C- és E-vitamin

A C-vitamin (más néven: aszkorbinsav) az egészség megőrzése szempontjából kulcsfontosságú. Segít legyőzni a kórokozókat, növelni az ellenálló képességet, csökkenti a gyógyulási időt, ráadásul – mivel részt vesz a kollagénképzésben – megelőzi a hideg, szeles idő okozta bőrkirepedéseket is. Hiányában megnő a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, valamint a gyulladások – így például a fül-, orrnyálkahártya-, arcüreg-, fül- és torokgyulladás – kialakulásának a kockázata.

Immunerősítés, immunrendszer

Akárcsak a C-, az E-vitamin is erős antioxidánsnak számít, ezért szintén jelentős feladatot tölt be az őszi fertőzések ellen való küzdelemben. Míg a C-vitaminhoz könnyen hozzájuthatunk friss zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények fogyasztásával – megtalálható a citrusfélék mellett például a paprikában, a kelkáposztában, a spenótban, a csipkebogyóban vagy a petrezselyem zöldjében –, addig az E-vitaminhoz elsősorban növényi olajokból, olajos magvakból vagy leveles zöldségekből juttathatunk a szervezetünkbe.

Az A- és B-vitaminok megóvják a bőrt

Az A és a B-vitaminok központi szerepet játszanak a hámsejtek megújulásában, ezért segítenek mielőbb regenerálódni a hidegben megsérült bőrsejteknek. Míg az A-vitamin többek között részt vesz a szezonális fertőzések elleni küzdelemben is, addig a B-vitaminok hozzájárulnak a méregtelenítéshez, valamint az idegrendszer és emésztés egészségéhez. A-vitamint a szervezetünk is képes előállítani, de ehhez az elővitaminját, a béta-karotint kell bevinnünk. A béta-karotin természetes módon megtalálható például a sárgarépában, a sütőtökben, valamint kiváló A-vitamin források az állati belsőségek, a tejtermékek és a tojás is.

 A B-vitaminokról érdemes tudni, hogy közösen fejtik ki hatásukat, ezért jellemzően nem önmagukban, hanem együtt fordulnak elő bizonyos élelmiszerekben és jellemzően a táplálékkiegészítőkben is.  

Természetes módon megtalálhatók például a vöröslencsében, a babban, a gesztenyében, a céklában, a csirkemájban, a lazacban és a tojásban, de természetesen patikában kapható komplex vitaminkészítmények formájában is elérhetők.

D3-vitamin: minden második magyar érintett

A zsírban oldódó D3-vitamin (kolekalciferol) elsősorban a csontok és az izmok megfelelő működése szempontjából nélkülözhetetlen a szervezet számára. Azért fontos az őszi vitaminszükséglet kapcsán kiemelni, mivel természetes úton a napfény hatására képződik az emberi bőrben. Ősszel, amikor a napsütéses órák száma rohamosan csökkenésnek indul, egyre kisebb mennyiség jut belőle a szervezetnek.

 D-vitaminra azonban még a legborongósabb időben is nagy szükség van, ráadásul csupán táplálkozás útján nehéz pótolni.  

Bár a zsíros halak – elsősorban a májuk – és a tojássárgája viszonylag nagyobb mennyiségben tartalmazzák, a magyar lakosság mintegy fele D-vitamin hiánnyal küzd.

Őszi vitaminforrások

A nyár végével sem kell lemondanunk a vitaminban gazdag zöldségekről és gyümölcsökről és élelmiszerekről. Lássunk néhányat:

Szőlő: vitaminok közül a B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és biotin van benne, rengeteg foszfort, káliumot, magnéziumot és cinket tartalmaz.

Szilva: ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium), B2-, és C- vitaminban gazdag.

Alma: B-vitaminokat, folsavat, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, és cinket tartalmaz.

Körte: kis mennyiségben B-vitaminokat, valamint folsavat, C- vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, és cinket tartalmaz.

Mandula: B-vitaminokat tartalmaz. Mangán- és cinktartalma is jelentős.

Fejes káposzta: B- vitaminokat, folsavat, C-vitamint, tartalmaz, sok benne a kálium, a magnézium, a nátrium, a vas és a jód.

Fokhagyma: Javítja a szív- és érrendszer működését.

Sütőtök: nyolcféle vitamin van benne, a legfontosabbak közül: karotin, B-vitaminok, biotin, folsav, C-vitamin, niacin.

Források: benu.hu, hazipatika.com

Képek forrása: istockphoto

Legnépszerűbb cikkek