M85

M85

A 171 milliárd forintos beruházás egyike azon fejlesztéseknek, amely tejes egészében hazai forrásból valósul meg. Az 57,45 km hosszú szakaszon 7 különszintű csomópont, 45 hídműtárgy, két az autóutat és a vasutat egyszerre keresztező vadátjáró épül, valamint egy pár komplex és két pár egyszerű pihenő létesül Babótnál, Fertőszentmiklósnál és Kópházánál. Nagycenken új üzemmérnökségi telep is épül. A beruházás során 16,89 km országos közúti korrekció és új nyomvonalon vezetett út, illetve 134,5 km vadvédő kerítés létesül. A környéken élők komfortérzetének javítása céljából 3 km-en zajvédő fal kerül kiépítésre. A beruházásnak köszönhetően nő a régió versenyképessége, javulnak az infrastrukturális feltételek. A nyomvonallal érintett további 17 település tehermentesül az átmenő forgalomtól, valamint nő a közlekedés színvonala és biztonsága.

Cikkeink a témában

Péntektől keddig mindkét irányban használható lesz az eddig egyirányúsított szakasz a Pozsonyi úton

2021. 10. 28.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épülő M85 gyorsforgalmi út és a soproni Mély út kivitelezője, a DS Konzorcium tájékoztatása szerint az eredeti ütemtervnek és a városnak tett ígéretnek megfelelően a konzorcium időben befejezte a Pozsonyi úton a Mély úti csomópont kialakítását. Ennek megfelelően még az ünnepi hétvége előtt újra megnyílik a kétirányú forgalom az eddig egyirányúsított szakaszon.
Tovább...

Útépítési munkálatok lesznek a Mély út Stornó Ferenc úti csomópontjánál

2021. 08. 25.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épülő M85-ös gyorsforgalmi út és a soproni Mély út kivitelezője, a DS Konzorcium tájékoztatja a közlekedőket, hogy az újonnan épülő, tehermentesítő Mély út nyomvonalának Stornó Ferenc úti csomópontjánál augusztus 26-án, 27-én, 28-án, valamint 30-án és 31-én útépítési munkálatok lesznek. Csütörtökön az útburkolatot fogják marni, majd pénteken és szombaton, illetve hétfőn és kedden új aszfaltréteget terítenek az útra.
Tovább...

Szerda reggeltől ideiglenesen az M85 bal oldala is használható lesz a Fertőrákosi úti és a Balfi úti csomópontok között

2021. 07. 20.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának felvetésére és közbenjárásával július 21-én reggeltől az M85 még át nem adott szakaszán a bal oldali pálya is ideiglenesen használható lesz a Fertőrákosi úti és a Balfi úti csomópontok között Csorna irányába. Az intézkedés célja a Pozsonyi út elkerülésének megkönnyítése és a város forgalmi terhelésének csökkentése – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épülő M85 gyorsforgalmi út és a soproni Mély út kivitelezője, a DS Konzorcium.
Tovább...

Átadták a forgalomnak az M85-ös Sopron Kelet – Balf csomópont közötti szakaszát

2021. 06. 09.

Szerdán átadták az M85-ös autóút Sopron Kelet forgalmi csomópont - Balfi csomópont közötti szakaszát. A városvezetés jelenlétében tartott hivatalos átadáson Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése a gazdaság fejlődését is szolgálja, ami nemzeti ügy és prioritás.
Tovább...

Jól halad a Mély út építése

2021. 05. 19.

A területelőkészítő munkákat (növényzetírtás, régészeti próbafeltárás) követően már a Szent Mihály temető kerítése alatt létesítendő támfal mögötti rézsűt erősítik a szakemberek a régi Mély út nyomvonalán kiépülő útnál, amelyet ezt követően majd elkezdenek feltölteni. A Fertőrákosi út új nyomvonalra helyezése a Pozsonyi út és a 84-es út között, a Szent Mihály temetőt megkerülve várhatóan jövő márciusában fog elkészülni – közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.
Tovább...

Csütörtök délután átterelik a Pozsonyi út forgalmát az új nyomvonalra

2021. 04. 28.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épülő M85 gyorsforgalmi út kivitelezője, a DS Konzorcium tájékoztatja a lakosságot, hogy a IV. szakasz Fertőrákosi úti végcsomópontjában elkészült a Pozsonyi út (8527 sz. főút) különszintű átvezetése az épülő autóút felett, ezért a kivitelező konzorcium holnap este (2021.04.29.), a délutáni csúcsforgalom levonulása után, várhatóan 19.00-20.00 óra körül áttereli a Pozsonyi út forgalmát az új nyomvonalra.
Tovább...

Március 16-tól lezárják a Tómalom utcát az M85 nyomvonala alatt áthaladó részen

2021. 03. 09.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épülő M85 gyorsforgalmi út IV. rész Sopron-kelet csomópont – Fertőrákos csomópont közötti szakaszának kivitelezője, a DS Konzorcium tájékoztatása szerint, a hosszú hétvége után a Tómalom utcát lezárják az M85 nyomvonala alatt áthaladó részen.
Tovább...

Látványosan halad az M85-ös alagútfejtése, galéria és videó a munkálatokról -FRISSÍTVE TOVÁBBI TECHNIKAI RÉSZLETEKKEL

2021. 01. 20.

Bányászati technológiával dolgoznak a szakemberek 24 órás munkavégzés mellett, az alagútépítés előrehaladását a legkorszerűbb geodéziai műszerekkel monitorozzák. Ez az első olyan 2x2 sávos alagút, amelyet teljes egészében magyar szakemberek, tervezők, cégek építenek hazánkban a lehető legmodernebb technológia alkalmazásával.
Tovább...

Gazdaságilag is pozitív hatása van az M85-ös gyorsforgalmi útnak a környező települések életére

2021. 01. 06.

December közepén indulhatott meg a forgalom az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron - Csorna közötti szakaszán. Ezt a pillanatot a Sopron környéki települések is nagyon várták, hiszen ezzel jelentősen csökkent a falvakon átmenő forgalom. A beruházásnak köszönhetően Nagycenken új munkahelyek létesülnek és több cég is eljuthat a térségbe.
Tovább...

Így indulhat meg a forgalom az M85-ös úton szerdán, várhatóan 11 órakor

2020. 12. 14.

A tervek szerint 2020. december 16-án, szerda reggel megkezdődik az eddigi lezárásokat jelző forgalomtechnikai elemek eltávolítása az M85-ös út új szakaszának valamennyi csomópontjában és a jelenlegi végcsomópontnál Csorna-nyugatnál. Várhatóan 11 órakor indulhat meg a forgalom az új út mindkét pályaoldalán. A szakaszon az autóútra meghatározott szabályok szerint lehet majd közlekedni, a főpályán a Sopronnál lévő végcsomópontot kivéve állandó sebességkorlátozás nem lesz. További hasznos tudnivalókról kérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t , melyeket cikkünkben összegzünk.
Tovább...

Kérem, várjon... Kérem, várjon...