Az energetikai fejlesztések most még inkább felértékelődtek Sopronban

Az energiaválság következtében még inkább megnőtt az igény az épületek energetikai korszerűsítése iránt. Az elmúlt öt évben számos soproni intézményben valósultak meg energetikai fejlesztések, melyek nagymértékben segítik az intézmények hatékonyabb energiahasználatát, valamint a racionálisabb energiagazdálkodást. Ezek a fejlesztések most, az energiaválság idején még inkább felértékelődnek. Sopron városvezetése különösen nagy figyelmet fordított az elmúlt években a bölcsődék, az óvodák és az iskolák korszerűsítésére.

Az energiafogyasztás csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése napjainkban Magyarország számára is egyre fontosabb, ennek egyik módja az épületek korszerűsítése, azok energiahatékonyságának javítása. Egyre szélesebb körben elismerik, hogy ez nem csupán a fenntartható energiaellátás megvalósításának, az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének, az ellátásbiztonság garantálásának és az importkiadások csökkentésének az eszköze, hanem egyben fokozza az ország gazdasági versenyképességét. Az energetikai korszerűsítés igényes kivitelezése hatékonyan segíti elő az intézmények környezetbarát, fenntartható üzemeltetését, a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú használatával.

Sopronban csak az elmúlt öt évben több milliárd forint értékben valósultak meg energetikai fejlesztések, melyeket a cikk további részében gyűjtöttünk össze a SopronMédia olvasói számára. Az eddig megvalósult korszerűsítések mellett Sopron vadonatúj intézményekkel, valamint teljes egészében megújult nevelési és oktatási intézményekkel is büszkélkedhet. Dr. Farkas Ciprián polgármester korábban úgy fogalmazott, hogy a fejlesztések célja az, hogy a soproni gyermekek a lehető legjobb körülmények között nevelkedjenek.

A Trefort Téri Óvoda - Jereváni Kék Tagóvodában a homlokzatot hőszigetelték és nyílászárókat is cseréltek. Korszerűsítették a fűtést, de a lapostetőn új hő- és vízszigetelés készült, így energetikailag ezzel az új beruházással a jereváni óvoda épülete teljesen megújult.

fotó: SopronMédia archívum

A Hermann Alice óvodában jelentős, 130 millió forint értékű energetikai fejlesztés valósult meg. A beruházás során az összes homlokzati nyílászárót korszerű bukó-nyíló ablakra cserélték, illetve a homlokzat hőszigetelése mellett a tető is hőszigetelést és vízszigetelést kapott. A fűtéskorszerűsítés során a régi, elöregedett kazánok helyére kondenzációs gázkazánok kerültek, amelyhez szorosan kapcsolódik az is, hogy radiátorcserék is megvalósultak az épületben a termosztatikus szelepcserék mellett.

fotó: SopronMédia archívum

Az Ady Endre utcai Bánfalvi Óvoda energetikai fejlesztése szintén 2017-ben valósult meg mintegy 87 millió forintos kormányzati támogatásból.  

fotó: SopronMédia archívum

A Százszorszép Bölcsőde felújítása során a homlokzat és a tető hőszigetelése is megvalósult, valamint új vízszigetelést is kapott a tetőrész. Sor került gépészeti felújításokra, fűtéskorszerűsítésre, mely magában foglalta a radiátorok korszerűsítését is.

fotó: SopronMédia archívum

Jelentős, mintegy 350 millió forintos fejlesztés valósult meg 2019-ben a Lackner Kristóf Általános Iskolában. A beruházás részeként kicserélték az épület nyílászáróit (a tornaterem kivételével, mert azok újak), hőszigeteléssel látták el a homlokzatot és a tetőt. A tetőn emellett vízszigetelést végeztek és kialakítottak egy 72 db-os napelemrendszert. Korszerűsítették a fűtési rendszert, új radiátorokat szereltek fel és hőszabályzó szelepeket helyeztek el.

fotó: SopronMédia archívum

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában az összekötő folyosó korszerűtlen, acélszerkezetű homlokzati nyílászáróit és további két faszerkezetű bejárati ajtót erősített műanyag szerkezetűre cseréltek, háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátva. A mennyezetet hőszigetelték, a felületeket festették. A tornatermi és öltöző épületrész homlokzatait hőszigetelték. A tornaterem és az összekötő folyosó korszerűtlen radiátorait cserélték, az újak termosztatikus szabályozó szeleppel lettek felszerelve.

A Zöld Ág Bölcsődében felújították a meglévő épületet. A külső nyílászárók egy részét cserélték, kicserélték az összekötő folyosó üvegfelületeit és az akadálymentes bejárati ajtót, illetve a belső nyílászárókat felújították, elvégezték a szükséges festéseket. Átépítették az akadálymentes rámpát és több helyiségben cserélték a padló- és csempeburkolatokat. 

2018-ban a Gárdonyi Géza Általános Iskola épületének energiahatékonyság-központú fejlesztése, külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése által: a padlástérben elkészült a zárófödém hőszigetelése. Megvalósult a fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezésekhez kapcsolódó hőleadó berendezések cseréje, korszerűsítése: a fűtési vezetékek, radiátorok lecserélése.

A Deák Téri Általános Iskolában megvalósult energetikai fejlesztések:

A régi épületben többek között a meglévő rossz állapotú homlokzati nyílászárók helyett új fa, hőszigetelt nyílászárókat helyeztek el. A lapostető hőszigetelést kapott, ezzel együtt új csapadékvíz-szigetelés és bádogozás is készült. A fűtési vezetékeket, radiátorokat lecserélték, a radiátorok termosztátfejet kaptak.

A panel épületben a meglévő rossz állapotú homlokzati nyílászárók helyett új műanyag, hőszigetelt nyílászárókat helyeztek ki. A homlokzatfelületeken új hőszigetelési rendszert alakítottak ki. A lapostető hőszigetelést kapott, ezzel együtt új csapadékvíz-szigetelés és a bádogozás is készült. A fűtési vezetékeket, radiátorokat lecserélték, a radiátorok termosztátfejet kaptak. Megvalósult a fűtési rendszerek korszerűsítése, valamint 7,6 kW névleges teljesítményű napelemrendszer és a tartóelemei beszerzése és telepítése is megvalósult.

A Petőfi Sándor Általános Iskolában megvalósult energetikai fejlesztések:

A régi épületben többek között a meglévő rossz állapotú homlokzati nyílászárók helyett új fa, hőszigetelt nyílászárókat helyeztek el. Az új épületben a meglévő rossz állapotú homlokzati nyílászárók helyett új, műanyag hőszigetelt nyílászárókat helyeztek ki. A homlokzatfelületeken új hőszigetelési rendszert alakítottak ki. Megvalósult a fűtési rendszerek korszerűsítése, valamint mindkét épületben lecserélték a fűtési vezetékeket és a radiátorokat, a radiátorok pedig termosztátfejet kaptak.

A Soproni Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézményben megvalósult energetikai fejlesztések:

A meglévő rossz állapotú homlokzati nyílászárók helyett új fa, hőszigetelt nyílászárókat helyeztek ki. Megvalósult a fűtési rendszer korszerűsítése, az elhasználódott fűtési vezetékek, radiátorok lecserélése, a radiátorok termosztátfejet kaptak.

 

A Soproni Szakképzési Centrum intézményeiben megvalósult energetikai fejlesztések:

Korszerű épületenergetikai beruházás során újult meg 2017-ben a Ferenczy János utcában található kollégium, ahol az épület teljes homlokzati és födém-hőszigetelése mellett az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje, továbbá egy napelemes rendszer kiépítése és kivitelezése is megvalósult.

2020-ban összesen 300 millió forintos pályázati forrásból újult meg a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma. A projektben kicserélték az iskolaépület homlokzati nyílászáróit, valamint a tető-felülvilágítókat, továbbá korszerűsítették az épületgépészeti fűtésrendszert. Az iskolaépület energetikai korszerűsítését célzó építészeti felújítási munkák elvégzésével az épület megfelel a mai energetikai követelményszintnek, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására, így a diákok ma már egy korszerűbb környezetben folytathatják tanulmányaikat.

Az épületenergetikai felújítási és korszerűsítési kivitelezési tevékenység által megvalósult:

  • a homlokzati nyílászárók cseréje 324,922 m2–en a kapcsolódó munkálatokkal,
  • a tető-felülvilágítók cseréje 368 m2 –en,
  • épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése, amely magában foglalja
  • a gázkazánok cseréjét elektromos, gáz-füstgáz és fűtésoldali szereléssel,
  • a radiátorok és termoszelepek cseréjét (269 db).
fotó: SopronMédia archívum

A Soproni Szakképzési Centrum hat épületének korszerűsítésére is sor került. Az épületekre 777 db különböző teljesítményű napelemből álló napelemes rendszert telepítettek.

A Kisalföldi ASZC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban zajló energetikai fejlesztésről:

A „Roth Gyula Szakgimnázium, Szakközépiskola kollégiumi épületének energetikai korszerűsítése” című projekt keretében, mintegy 137 millió Ft értékben valósult meg a létesítmény energetikai korszerűsítése. A kivitelezési munkák során a födém szigetelése, valamint 152 db elavult nyílászáró-szerkezet cseréje, illetve 99 ablak szigorú műemléki előírások szerinti felújítása is megtörtént. További kiegészítő beruházásként megvalósult a kollégium padlásterében egy erőteljes födémszigetelés is. A beruházás eredményeképpen költséghatékonyabbá vált az épület fűtése.

Energetikai fejlesztések a Soproni Gyógyközpontban:

 „Napelemes rendszer kiépítése a Soproni Gyógyközpont épületein” című projekt keretében a Soproni Gyógyközpont egy 376 kVA teljesítményű napelemes kiserőművet épített ki. A kórházi épületek tetőszerkezetén összesen 1584 db napelem modul került elhelyezésre, melyeket a kórház belső villamosenergia-ellátó rendszeréhez csatlakoztattak. Az egyes részrendszerek épületenként egy kiselosztón keresztül táplálják majd a napenergiából előállított villamos energiát a fogyasztói villamosenergia-hálózatba. A napelemes kiserőmű felállításával éves szinten mintegy 8,5%-os energia-megtakarítás várható.

fotó: SopronMédia archívum

A Soproni Gyógyközpont Nővérszálló épületének energetikai korszerűsítése” című projekt keretében valósult meg a Nővérszálló energetikai korszerűsítése.

A projekt elsődleges célja az épület hőveszteségének csökkentése, ezáltal a fűtéshez felhasznált hőenergia mennyiségének mérséklése volt. A beruházás keretében a külső falak utólagos hőszigetelése, a lapostető hő- és vízszigetelése, valamint az elavult nyílászáró-szerkezetek cseréje is megtörtént. A megújuló energiafelhasználás növelése érdekében az épületen kiépítésre került egy 28,6 kW teljesítményű napelemes rendszer, amely 106 db napelemből áll. A napelemekkel várhatóan évi 28.373 kWh villamos energia előállítására nyílik lehetőség. A beruházás következtében költséghatékonyabbá válik az épület fűtése.

fotó: SopronMédia archívum

 

Legnépszerűbb cikkek