
A legelterjedtebb gyümölcs hazánkban a szilva
A szilvát nemcsak finom íze, hanem kedvező élettani hatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Mélyhűtve, lekvár vagy befőtt,...
A szilvát nemcsak finom íze, hanem kedvező élettani hatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Mélyhűtve, lekvár vagy befőtt,...
Ha a szürke téli estéken egy kis nasira vágyunk, a csokinál sokkal egészségesebb és kevésbé hízlaló, ha az éléskamrából elővesszük...
Ha el akarjuk kerülni, hogy lekvárjaink megromoljanak, fontos, hogy ép, egészséges gyümölcsöket válogassunk össze, és az üvegeket,...
A cukornak számos egészségkárosító hatása van, ezért sokan –, ha nem is száműzik teljesen a háztartásukból – igyekeznek csökkenteni...
Összességében kevésbé jó termésre számítanak a gyümölcsösökben a Sopron környéki gazdák. A tavasszal is több hullámban jelentkező fagy...
Több Sopron környéki községben is régi hagyományai vannak annak, hogy a gazdák a településük szélén gondoznak gyümölcsösöket, például...
Már leérett a cseresznye és a meggy. A kedvezőtlen időjárás miatt a népszerű gyümölcsöknek sem a mennyisége, sem a minősége nem volt...
Egy hatalmas körtefa áll a fertőszéplaki templomdombon, az egykori Széchényi kastély tövében - méltóságát kifejezi, hogy még a település...
A szokatlanul száraz kora tavaszi időjárás nem kedvezett a mezőgazdaságnak. Mostanra azonban a májusban szokásos csapadékmennyiség többszöröse áztatja a földeket, ami viszont növényvédelmi problémákat is felvet. A sok eső miatt elszaporodott kártevők miatt a gazdálkodóknak újra kell gondolni a növényvédelmi eljárások ütemezését.
Rendkívül rossz hatással van a tavaszi tél a Sopron környéki méhcsaládokra. A méheknek ilyenkor kellene felkészülniük a természet tavaszi robbanására, például a gyümölcsfák virágzására, azonban a zord időjárás miatt komoly nehézségeket okoz nekik az egyedutánpótlás. Ennek nem csupán a mézfelhozatalra lesznek negatív hatásai, de az Anyatermészet szorgos katonáinak hiányát szinte valamennyi növény megsínyli majd.
A januári enyhe időjárásban a természet elkezdett magához térni – a február azonban sajnos nem várt fordulatot hozott. Hideg levegő zúdult be hazánkba, a hőmérő higanyszála sokszor -10 C° alá szökött. Sokakban felmerül a kérdés: milyen hatással volt ez a gyümölcsökre és a zöldségekre? A szakértő szerint a helyzet bizonyos növényeknél sajnos meglehetősen drámai.