
A hideg évszakok gyümölcse, a naspolya
A naspolya igazi téli gyümölcs, leginkább akkor érik, amikor a nyári-őszi gyümölcsszezonnak már vége. Fogyasztása egy kis változatosságot...

A naspolya igazi téli gyümölcs, leginkább akkor érik, amikor a nyári-őszi gyümölcsszezonnak már vége. Fogyasztása egy kis változatosságot...

Az egyre hűvösebb időjárás és a szezonális vírusok miatt ősszel rendszerint nő a megbetegedések száma, amelyek ellen érdemes az immunrendszert...

Bár az egyik legelterjedtebb gyümölcsfafajta az országban a szilva, mégsem kap elég figyelmet, annak ellenére, hogy édes és sós ételekben...

Ha van rá lehetőségünk, nyáron érdemes feltöltenünk a kamra polcát zamatos, házi paradicsomlével, télen jól fog jönni az üvegbe eltett...

A szeder nem a legnépszerűbb bogyós gyümölcs kissé fanyarkás íze miatt, de a húsokat és a süteményeket is nagyon jól kiegészíti, emellett...

Tombol a bogyós gyümölcsök szezonja. Mivel elég drágák és gyorsan megromlanak, hajlamos vagyunk lemondani róluk. Íme, néhány érv amellett,...

A birs fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc gyümölcseink közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is....

Mindennap egy alma az egészség oltalma – tartja a mondás, és nem véletlenül: a gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal,...

A nyár finom ízeit rövid ideig élvezhetjük, ezért érdemes eltenni belőlük a hidegebb napokra is. A fagyasztó feltalálása előtt a háziasszonyoknak egyetlen módszerük volt a téli időszakra átmenteni a nyári gyümölcsök ízeit, mégpedig a lekvárokban.

Nehéz elképzelni a nyár végét és a kora őszt szilva nélkül: ehetjük magában, süthetjük süteménybe, készíthetünk belőle levest, és a sűrű, utánozhatatlan ízű szilvalekvárról ne is beszéljünk. A szilva, illetve az aszalt szilva azonban az egészségünkre is nagyszerű hatással van.

A nyár egyik nagy kedvence a paradicsom, amiből minél többet érdemes eltennünk télire. Összegyűjtöttük a legjobb paradicsom-tartósítási módszereket a fagyasztástól a szárításig, a lekvártól a savanyításig, az ivólétől a befőzésig.

A paradicsomot előszeretettel használja a mediterrán konyha, de hazánkban is óriási népszerűségnek örvend. Kedvező élettani hatásai miatt érdemes lenne minél gyakrabban fogyasztanunk.

Javában tart a sárgabarack szezonja, melyet egyre inkább nemcsak az egészség, de a szépség megóvására, fenntartására is előszeretettel használnak.

Köztudott, hogy a bogyós gyümölcsök tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Nézzük csak, melyiket miért érdemes fogyasztanunk!

Arról rendszeresen írunk, hogy a különféle szezonális gyümölcsöknek milyen pozitív hatásai lehetnek a szervezetünkre, az azonban kevésbé ismert, hogy a nyári gyümölcsök a bőrünkkel is csodát tehetnek.

A nyárral együtt elérkezett az édes és ropogós cseresznye szezonja is. A finom gyümölcsből érdemes minél többet fogyasztanunk, illetve fagyasztva télire is eltennünk belőle, mert nagyon egészséges.

Naponta egy alma az orvost távol tartja – szokták mondani. Azt tudja is szinte mindenki, hogy az alma rendkívül egészséges, ám az, hogy konkrétan mik a pozitív hatásai, kevésbé ismert.

Míg korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, manapság könnyen beszerezhető, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon az eper. Nem véletlenül, hiszen felhasználási köre sokrétű: fogyaszthatjuk nasiként, frissítő gyümölcssaláta részeként, de akár a reggeli müzlihez is.

A népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, emellett tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemcsak a dió termését, hanem a levelét is felhasználhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt.

A birsalma kevesek kedvence, pedig ízletes desszert készíthető belőle, isteni megsütve, lekvárként, és ráadásul még számos jótékony hatással is rendelkezik. Nézzük meg, miért érdemes fogyasztanunk!

A legősibb tartósítási eljárással, az aszalással az élelmiszerek értékes tápanyagtartalma megőrizhető. Bár kevésbé közismert, a gyümölcsökön kívül a zöldségek, a zöldfűszerek, a húsok, valamint a gomba is kitűnően aszalhatóak.

A nyár és a hőség sokáig váratott magára, majd teljes intenzitással tört be, és alaposan megizzasztott bennünket. Felmerül a kérdés, hogy – ha egyáltalán van étvágyunk – mit együnk a forróságban.

A legrégebbi gyümölcsként számon tartott birsalma fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc téli eledeleink közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.

Bár sokan csak egy újabb „étkezési hóbortnak” tartják, egyre nagyobb azoknak a tábora, akik arra biztatnak, lehetőleg olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, amelyeknek éppen szezonjuk van. Cikkünkből kiderül, miért érdemes ezt a szempontot is mérlegelnünk a heti menüsor összeállításakor.

A szőlő pozitív hatásait a múlt héten már részleteztük. Ez az ősi gyümölcs azonban nemcsak önmagában fogyasztva gyógyszer, hanem a belőle készült csemegék is rengeteg pozitív hatással rendelkeznek.

A szőlőt kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették. Számtalan színű, ízű, bogyónagyságú fajtája ismert, egy azonban mindegyikben közös: tele van a szervezetünk számára hasznos anyagokkal.

A szilva ízében, színében, formájában és elkészítési lehetőségeit tekintve is sokszínű gyümölcs, amelynek áldásos hatásait érdemes kihasználnunk.

A tartósítás egy olyan módszer, amellyel megőrizzük az élelmiszerek egészségre előnyös tulajdonságait és megakadályozzuk azok romlását. Egy kis odaadással a hideg hónapokban is részesülhetünk a nyár ízeiből.

A körte egész évben beszerezhető, tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, mégis méltánytalanul háttérbe szorul az alma mellett: bár rengeteg pozitív hatása van, évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként.

Most érik az egyik legédesebb gyümölcsünk, a füge. Sokan csak aszalt változatát ismerik az üzletekből, pedig megterem a kiskertekben is, és nyersen fogyasztva számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre.

Javában tart a szeder szezonja. Nézzük meg, miért is érdemes ebből a bogyós gyümölcsből minél többet fogyasztanunk!

Most van a szezonja az egyik vitaminokban és ásványi anyagokban leggazdagabb nyári gyümölcsünknek, a fekete ribizlinek. Íze megosztó: valaki imádja, mások rá sem bírnak nézni, jellegzetes illata azonban vitathatatlanul ellenállhatatlan.

Bár sok érv szól a napozás mellőzése mellett, ha megfelelő időben és mértékkel végezzünk, nem veszélyeztetjük vele az egészségünket. Lehet, hogy meglepő, de bizonyos ételek fogyasztásával is hozzájárulhatunk a szép barna bőr eléréséhez és megőrzéséhez.

A szilvát nemcsak finom íze, hanem kedvező élettani hatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Mélyhűtve, lekvár vagy befőtt, illetve aszalt gyümölcs formájában a hidegebb évszakokra is eltehetjük.

Ha a szürke téli estéken egy kis nasira vágyunk, a csokinál sokkal egészségesebb és kevésbé hízlaló, ha az éléskamrából elővesszük a nyáron eltett aszalványainkat.

Ha el akarjuk kerülni, hogy lekvárjaink megromoljanak, fontos, hogy ép, egészséges gyümölcsöket válogassunk össze, és az üvegeket, valamint a főzéshez használt eszközöket megfelelően fertőtlenítsük, a készítés alatt pedig végig tisztán tartsuk.

A cukornak számos egészségkárosító hatása van, ezért sokan –, ha nem is száműzik teljesen a háztartásukból – igyekeznek csökkenteni az elfogyasztott mennyiséget. Ízletes befőttek készíthetők cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül is.

Összességében kevésbé jó termésre számítanak a gyümölcsösökben a Sopron környéki gazdák. A tavasszal is több hullámban jelentkező fagy következtében gyakorlatilag a zöme elfagyott a csonthéjasoknak. Szintén nagy problémát jelent az aszály a gyümölcsösökben - ugyan megérkezett a csapadék, de a gyümölcsfáknak így is több vízre lenne szüksége ahhoz, hogy kibírják a melegebb nyári hónapokat.

Több Sopron környéki községben is régi hagyományai vannak annak, hogy a gazdák a településük szélén gondoznak gyümölcsösöket, például zártkertes gazdálkodásban. Ennek a helyiek és az önkormányzatok egyaránt örülnek, hiszen az ilyen kertekből kiváló minőségű termények és termékek kerülnek ki. A tapasztalat azonban az, hogy ez a gazdálkodási forma egyre népszerűtlenebb – ezért indítja újra támogatási programját az Agrárminisztérium. Az ilyen kerteket gondozó gazdákat Lövőn kiemelten támogatják.