Hogyan válasszunk napszemüveget?
A napszemüveg egy nagyon különleges kiegészítő, amely öltöztet. Az esztétikai szempontok mellett azonban fontos, hogy jó viselet legyen,...
A napszemüveg egy nagyon különleges kiegészítő, amely öltöztet. Az esztétikai szempontok mellett azonban fontos, hogy jó viselet legyen,...
A tavasz egyfajta újjászületés, egy új ciklus kezdete. A természetre hangolódva mi is ugyanígy megújulhatunk és életre kelhetünk, mégpedig...
Egyre többen figyelünk oda saját és környezetünk egészségére, viszont a könnyen és gyorsan tisztává varázsolható otthonról és ruhákról...
Manapság egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem, melynek része az is, hogy megpróbáljuk csökkenteni a biológiai lábnyomunkat....
Az elmúlt hét hideg napjai még azoknak a szervezetét is próbára tették, akik egyébként kedvelik a telet. A hirtelen jött lehűlés megviselheti...
Az új esztendő elején lendületesen belevágunk az újévi fogadalmak megvalósításába, aztán szépen lassan elmúlik a kezdeti lelkesedés,...
A karácsony a legmeghittebb ünnepünk, melynek hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és bizonyos...
A fűszerek nemcsak az ételeket és az italokat teszik ízletessé, hanem igazoltan jótékony hatást gyakorolnak az egészségünkre is. Összeállításunkban...
Az őszi-téli hónapokban sokan küzdenek megfázással. Ilyenkor minél korábban szeretnénk újra talpra állni, ennek érdekében pedig természetes gyógymódokkal is kiegészíthetjük a pihenést.
A népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, emellett tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemcsak a dió termését, hanem a levelét is felhasználhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt.
A birsalma kevesek kedvence, pedig ízletes desszert készíthető belőle, isteni megsütve, lekvárként, és ráadásul még számos jótékony hatással is rendelkezik. Nézzük meg, miért érdemes fogyasztanunk!
Amikor eltesszük a nyári szandált, és előkerülnek a zárt lábbelik, azt hisszük, most már kevesebbet kell foglalkoznunk a lábunkkal, hiszen úgysem látja senki. Az igazság azonban az, hogy a láb alaposabb gondozásra szorul télen, mint nyáron.
A tökfélék családja rendkívül színes és változatos. Különleges "egyéniség" valamennyi fajta. Közéjük tartozik az étkezési tök is, amely igen fontos szerepet tölt be a magyar konyhaművészetben.
A füge az egyik legegészségesebb gyümölcs. A meleg, napos, védett helyeken, ahol elegendő tápanyaghoz és vízhez jut, az ország egész területén megél, ezért érdemes a szaporításával is foglalkoznunk.
A szőlő mint szupergyümölcs egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól rengeteget hallani, ám az kevésbé ismert, hogy a magjából készült olaj is kívül-belül csodákat képes tenni a szervezetünkkel.
A paprika egész évben kapható, azonban a legtöbb belőle és a legfinomabbak nyáron szerezhetőek be. Ráadásul a C-vitamin- és a karotinoid-tartalma is növekszik, amikor a paprika megérik.
A legősibb tartósítási eljárással, az aszalással az élelmiszerek értékes tápanyagtartalma megőrizhető. Bár kevésbé közismert, a gyümölcsökön kívül a zöldségek, a zöldfűszerek, a húsok, valamint a gomba is kitűnően aszalhatóak.
A paradicsomnak megannyi fajtája létezik, azonban az mindegyikben közös, hogy egészséges, és számtalan formában felhasználható.
A múlt héten már részleteztük, hogy a sárgabarack fogyasztása milyen előnyökkel jár. Az őszibarack sem kevésbé egészséges, szinte nincs olyan szervünk, amelynek ne tenne jót.
Sokunk örömére javában tart a barackszezon. Ha rendszeresen eszünk az ízletes gyümölcsből, azzal nemcsak az ízlelőbimbóinknak, hanem az egészségünknek is jót teszünk. Nézzük meg először azt, hogy a sárgabarack milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik!
Szinte mindenki ismeri az érzést, amikor a strandról hazajövet élesen kirajzolódik a fürdőruhájának a pántja; a bőre vörös és forró, szinte ég a napsütötte felületeken. A napégést jobb elkerülni, de mit tegyünk, ha az óvatosság ellenére mégis bekövetkezik?
Egész évben arra várunk, hogy végre itt legyen a nyár, és a strandon sütkérezhessünk. A bőrünket felforrósító nap azonban a kellemes érzet és a jótékony hatások mellett veszélyeket is rejt. Ám ha ismerjük a helyes fényvédelem titkait, megkímélhetjük magunkat a káros következményektől.
Naponta akár három liter folyadékra is szüksége van az emberi szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön. Nyáron gyakrabban vagyunk szomjasak, mint télen, ám nem mindegy, hogy ilyenkor mit iszunk.
Úgy tűnik, hogy a tavasz végre megérkezett, bár elég sokat váratott magára. A sok vacogástól elfáradt szervezetünket ideje feltöltenünk vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amihez most már a szezonális zöldségek és gyümölcsök is a rendelkezésünkre állnak.
A saját termesztésű gyógy- és fűszernövények aromája utánozhatatlan. Nézzük meg, mire van szükségük a kertben!
Az ecet nemcsak az ételek ízesítésénél vagy a takarításnál tehet jó szolgálatot, hanem egyre több bizonyíték támasztja alá egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait is, továbbá hogy hatékony kiegészítő kezelés része lehet különböző betegségek esetében.
A húsvétot megelőző időszak a legtöbb háztartásban a tavaszi nagytakarításról szól. Talán éppen most érkezett el az ideje annak, hogy megbarátkozzunk a környezetbarát tisztítószerekkel, amelyek nemcsak olcsóbbak, de hatékonyabbak is a vegyszereket tartalmazóaknál.
A szegfűszeg – a fahéjhoz hasonlóan – azok közé a tipikusan téli fűszerek közé tartozik, amelyeket érdemes az év más időszakaiban is használnunk, hiszen nemcsak az illatuk varázsaltos, de a gyógyhatásaik is szinte felsorolhatatlanok.
A növényi olajokat valamilyen növény magjából vagy egyéb részéből nyerik ki. Az egészségünk szempontjából nem mindegy azonban, hogy milyen eljárást alkalmaznak: hideg sajtolást, meleg sajtolást, finomítást vagy egyéb kémiai eljárásokat.
Mikor legyen hideg, ha nem télen? – teszik fel sokan a kérdést. Ennek ellenére a mínuszokat nehezen bírjuk. Megviseli a szervezetünket, és gyakran már alig várjuk, hogy otthon, a meleg falak között egy forró itallal melegítsük fel magunkat.
A fahéj az egyik olyan a jellegzetes karácsonyi fűszerek közül, amelyet az ünnepek elmúltával is érdemes beillesztenünk az étrendünkbe. Nemcsak utánozhatatlan illata, hanem egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes foglalkoznunk vele.
Télen a szervezetet igénybe veszi a hideg, a napfény hiánya, a bezártság, a különböző közösségekben pedig fokozottan ki van téve különféle kórokozók támadásainak. Ilyenkor létfontosságú az immunrendszert erősítő vitaminok, elsősorban az A-, B-C-, E- és D-vitamin fokozott bevitele.
Új év, új kezdet. A leggyakoribb újévi fogadalmak közé az életmódváltás, a több sport, a tudatosabb táplálkozás és az egészségmegőrzés tartozik. Ám a legtöbben ezeket az elhatározásokat sajnos nem viszik végig.
A karácsonyi időszakban hajlamosak vagyunk félretenni a fogyókúránkat, és a legutolsó, ami ilyenkor eszünkbe jut, hogy odafigyeljünk az egészségünkre. A tudatos étrendtervezésnek köszönhetően azonban megkímélhetjük magunkat attól, hogy az újévi fogadalmaink között az első helyen a kilók leadása szerepeljen.
A karácsony meghitt hangulatához hozzátartoznak a jellegzetes ünnepi illatok: a fahéj, a szegfűszeg, az ánizs. A hagyományos adventi fűszernövények ráadásul az egészségünkre is pozitív hatást gyakorolnak, és az aromaterápiában is felhasználhatjuk ezeket.
Javában tart a megfázásos időszak: a nátha, az orrdugulás, a levertség és az egyéb tünetek sokak mindennapjait nehezítik meg. Mielőtt összevásárolnánk méregdrágán mindenféle csodaszert, érdemes néhány jól bevált házi praktikát kipróbálnunk.
Az illatos, csípős, kesernyés ízű fűszernövény, a gyömbér nem véletlenül annyira közkedvelt: rendszeres fogyasztása ellenállóbbá teszi a szervezetet a kórokozókkal szemben, elűzi a fájdalmat, és a rosszullétet is enyhíti. A mostani megfázásos időszakban különösen nagy segítségünkre lehet a gyógynövény.
A tökmag kedvelt ropogtatnivaló, pozitív élettani hatásait pedig felsorolni is nehéz. Többek között gazdag szabadgyökfogó antioxidánsokban, amelyek a daganatos sejtek kialakulását gátolják. A sütőtök magjából nyert olaj salátákhoz, szószokhoz remekül illik. Mivel gazdag telítetlen zsírsavakban, szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében ajánlott minél többször fogyasztanunk.
Javában tart a sütőtök szezonja, amit a nevével ellentétben nem csak sütni lehet. A vitaminokban gazdag zöldség fogyasztását érdemes beépítenünk az étrendünkbe, hiszen tele van fontos tápanyagokkal.